Sulkavuoren jätevedenpuhdistamoon tuhansien neliöiden muottikangastoimitukset Muottikolmiolta
Tampereen Sulkavuoreen on valmistumassa uusi keskuspuhdistamo, joka tulee korvaamaan alueella kolme vanhaa jätevedenpuhdistamoa. Hankkeessa on mukana yhteensä kuusi kuntaa, Tampere mukaan lukien. Hankkeen osakaskuntia ovat Tampereen lisäksi Kangasala, Vesilahti, Lempäälä, Ylöjärvi ja Pirkkala. Pääurakoitsijana on Työyhteenliittymä Sulkavuori, jonka muodostaa yhdessä Kreate Oy ja Aki Hyrkkönen Oy. Kohteen rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2018, jolloin ensimmäiset louhinnat alkoivat. Jätevedenpuhdistamon oli alkuperäisen aikataulun mukaan määrä valmistua vuoden 2025 lopussa, mutta uuden arvion mukaan puhdistamon arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Kuvassa Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon sisäänajoaukko ja poistoilmapiippu toukokuussa 2022
Projektina uusi keskuspuhdistamo on merkittävä. Rakennusaikana projekti työllistää välillisesti jopa 3250 henkilötyövuotta ja on ympäristöinvestointina Tampereen suurin n. 300 miljoonan euron budjetilla. Puhdistamo tulee turvaamaan alueellisen jätevedenpuhdistuksen pitkälle tulevaisuuteen, arviolta sata vuotta eteenpäin. Hankkeen ensivaiheessa se rakennetaan 4-linjaisena ja on mitoitettu puhdistamaan n. 430 000 ihmisen jätevedet. Jätevedenpuhdistamoon on suunniteltu myös laajennusmahdollisuus, jonka myötä on mahdollista rakentaa kaksi uutta linjaa, jolloin sen kapasiteetti riittäisi puhdistamaan yli 600 000 asukkaan jätevedet. Uusi Sulkavuoren puhdistamo tulee vastaanottamaan sekä yksityishenkilöiden kuin teollisuuden jätevedet.
Kuvassa Kreaten työmaapäällikkö Karo-Pekka Lehmusto Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon sisällä toukokuussa 2022
Uusi keskuspuhdistamo on merkittävä ympäristöinvestointi
Uusi jätevedenpuhdistamo ja sen hyödyntämä korkeatasoinen tekniikka vähentää merkittävästi jäteveden ympäristökuormitusta, parantaen näin alueen vesistöjen tilaa. Uuden keskuspuhdistamon myötä vesistön typpikuormitus väheneekin jopa 70 % ja fosforipäästöt laskevat vuositasolla 6,2 tonnista 5,6 tonniin. Keskuspuhdistamo on myös osittain omavarainen ja tuottaa kestävää energiaa. Keskuspuhdistamo tuottaakin 100 % lämmöntarpeestaan ja noin puolet sähköntarpeesta saadaan lietteestä tuotetusta biokaasusta.
Rakennusprosessi jätevedenpuhdistamokohteissa ei runkorakentamiselta eroa merkittävästi perinteisestä rakentamisesta, mutta rankat olosuhteet asettavat erityisesti talotekniikalle erityisvaatimuksia. Esimerkiksi ilmanvaihtokanavat kohteessa on valmistettu haponkestävästä teräksestä ja betoni on sulfaatinkestävää. Projektin betonipinnalle on myös tarkat vaatimukset, minkä vuoksi projektissa hyödynnetään Muottikolmion toimittamaa Formtex-muottikangasta, jonka avulla saavutetaan tiiviimpää betonia ja laadukkaampi betonin pinta. Muottikolmio toimittaakin Sulkavuoren keskuspuhdistamo -hankkeeseen tuhansia neliömetrejä muottikangasta.
Kuvassa vasemmalla Formtexia maahantuovan Muottikolmion toimitusjohtaja Mikko Aalto, keskellä Kreaten työmaa-
päällikkö Karo-Pekka Lehmusto ja oikealla Formtexin valmistajan edustaja Lars Juhl Hansen (Fibertex Nonvowens A/S)
Työmaapäällikkönä Sulkavuoren hankkeessa Kreatella työskentelevällä Karo-Pekka Lehmustolla on itsellään yli kymmenen vuoden kokemus tunnelirakentamisesta. Tämä on kuitenkin ensimmäinen jätevedenpuhdistamohanke, jossa hän on mukana.
”Aina jonkin kohteen täytyy olla se ensimmäinen”, hän toteaa.
Sulkavuori ei ole ensimmäinen kohde Karo-Pekalle, jossa on hyödynnetty muottikangasta. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kohde, jossa muottikangasta on hyödynnetty näin suuria määriä.
”Alkuharjoittelun jälkeen muottikankaan käyttö ja asennus on sujunut hyvin ja käyttöön on saanut riittävästi opastusta Muottikolmiolta.”, toteaa Karo-Pekka Lehmusto.
Muottikankaan parhaimmiksi puoliksi Karo-Pekka luettelee sen, että muottikangas on riittävän ohutta, jotta sen saa käännettyä siististi järjestelmämuottien reunoille. Lisäksi muottikankaan saatavuus eri rullakokoina auttaa vähentämään materiaalihukkaa. Hän myös huomauttaa muottikankaan pintakuvioinnin olevan riittävän pientä, jotta muottikangas ei jää valupintaan liian tiukasti kiinni. Muottien purkuvaiheessa muottikangas lähteekin hyvin valupinnasta irti.
Formtexin edustaja, Lars Juhl Hansen Fibertexiltä, kertoo Formtexin muottikangasta käytettävän hyvin erityyppisissä projekteissa. Yhdeksi merkittäväksi hankkeeksi hän mainitsee Kuwaitin 36 kilometriä pitkän Sheikh Jabar Al Ahmadin sillan, johon toimitettiin yhteensä 1 800 000 m2 Formtexin muottikangasta. Muottikangasta on myös hyödynnetty muun muassa juomavesiratkaisuihin liittyvissä hankkeissa, kuten juomavesitankkien toteutuksessa.
Formtex-muottikangas parantamaan betonin pintaa ja lujittamaan betonin rakennetta
Formtex-muottikangas on yksi Muottikolmion edustamista tuotteista. Formtex-muottikangasta käytetään, kun halutaan saavuttaa tiiviimpää betonia ja parempi betonin pinta. Muottikankaan keskeisimpinä ominaisuuksina on ilman ja veden poistaminen betonista, jolloin betoni vahvistuu ja betonin elinkaari pitenee. Formtexin muottikangas on väyläviraston hyväksymä, joten tuotetta käytetään myös Väyläviraston siltakohteissa. Muottikangasta on saatavilla tavallisena kankaana tai tarrapinnalla. Kangas on toiselta puolelta kiiltävää ja toiselta puolelta nukkarakenteista. Kangas poistaa ilmakuplia, jolloin ilmarakkulat jäävät pois, mikä puolestaan auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia. Muottikankaan huokosrakenne suodattaa veden, mutta ei päästä lävitse sementtipartikkeleita.
Kuvassa Formtex-muottikangasta, työn alla olevan allasrakenteen seinävalua varten pystytetyssä muotissa
Muottikangas asennetaan muottipintaan ennen betonivalua ja muotin asentamista. Kangas kiinnitetään vanerin päälle muotin pintaan, ennen kuin muotti asennetaan. Muottikankaita tarvitaan jäteveden käsittelyn altaissa, koska olosuhteet ovat vedestä johtuen hyvin aggressiiviset. Kun betoni valetaan kangasta vasten, kankaan suodatinpinta varmistaa, että sementtipartikkelit ei pääse sen fleece-kankaan kaltaisesta pinnasta läpi.
Formtex-muottikangas on uudelleenkäytettävää. Sitä suositellaan käytettävän maksimissaan 2–3 kertaa. Joissain tapauksissa muottikangasta on parhaimmillaan kuitenkin käytetty jopa 4–5 kertaa. Muottikangasta hyödynnetään tällä hetkellä erityisesti siltarakentamisessa. Kankaan käytölle on vielä paljon mahdollisuuksia myös erityisesti kaivos- ja teollisuuspuolella sekä merirakentamisessa.
Formtex-muottikankaan lisäksi Muottikolmio on toimittanut hankkeeseen merkittävän määrän rakennuslaakereita, injektointiletkuja, paisuvia työsaumanauhoja, työsaumapeltejä sekä liikuntasaumanauhoja. Suurin osa tuotteista jää betonirakentamisen alle myöhemmissä työvaiheissa.
Lisätietoja muottikankaasta saat Mikko Aallolta, mikko.aalto@muottikolmio.fi, +358 40 551 4128