Yleistä kosteus- ja homeongelmista
Kosteus ja homeongelmat aiheuttavat valtavia inhimillisiä kärsimystarinoita, taloudellisia ongelmia ja isoja vaikeuksia ihmisen elämään kotona ja usein myös työpaikalla.
Suomessa lähes jokaisessa maakuntalehdessä on viikoittain artikkeleita koulujen väistötiloista, kosteus- ja homeongelmista, ihmisten oireiluista …
Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, joten homevauriokorjauksia pitää tehdä noin 250 000 talossa – määrä on valtava. Kustannuksiltaan vakavimmat vauriot ovat yleisesti alapohjassa ja märkätiloissa. Rakennuksissa joudutaan tekemään joko suuria korjauksia tai uusimaan tilojen rakenteita. Vauriot alapohjan rakenteisiin on aiheuttanut vesi tai ylimääräinen kosteus – johtuen virheellisistä ratkaisuista.
Perusasia on yksinkertainen, vesi ja lämpö yhdessä aiheuttavat rakennuksissa ongelmia. Vettä (=kosteutta) ei saa olla sellaisissa paikoissa tai rakenteissa, jonne se ei kuulu!
Mikä on valesokkeli?
Valesokkeli on 1970 – 1980-luvuilla käytetty perustustapa, jossa rakennuksen seinän alaosa yleisesti kostuu ja mahdollisesti homehtuu.
Kun seinän alaosan puurakenteet ovat maanpinnan tasossa tai sen alapuolella, on rakenne aina riskirakenne. Yksi riskeistä on kapilaarinen kosteus ja maaperän kosteus. Seinärakenteen alaosan tuuletus ja kosteuden poistuminen rakenteista ei tapahdu kuten maanpäällisissä rakenteissa.
Suomessa on yli miljoona omakotitaloa, mikä on merkittävä kansallisomaisuus. Valesokkeli perustusratkaisuna on ollut yleinen tapa rakentaa 1970 – 1980 vuosikymmenillä, jonka jälkeen alettiin yleisesti havaita rakenteen kosteuden riskialttius. Yleinen paine kosteusvaurioiden korjaamiseen kasvaa jatkuvasti.
Valesokkeli on riskikohde, sillä 1970–80-luvulla rakennetuista tiiliverhoilluista omakotitaloista on lähes kaikki ja puutaloista suurin osa toteutettu valesokkelilla. Asumisterveysliiton tutkimuksessa on selvinnyt, että 35 % perheistä oli kärsinyt homeen aiheuttamista terveysongelmista. Tutkimusten mukaan alapohjan mikrobivaurion aiheuttajia on rivi- ja ketjutaloissa yhtä usein kuin pientaloissa.
Raksystems Anticimexin 2016 tekemä selvitys kertoo, että suomalaisissa omakotitaloissa on huomattavan paljon vaurioituneita rakenteita ja ne aiheuttavat korjaamattomina monia vakavia ongelmia. Yhteistä vaurioille ja puutteille on se, että pääosin ne olisi voitu estää säännöllisin tarkastuksin. Raksystems Anticimex on tehnyt vuosien varrella kuntotarkastuksia yli 50 000 kiinteistöön. Valesokkelirakennuksissa on vaurioita 50 prosentissa kohteista.
Valesokkeleita rakennettiin, sillä rakennuksiin haluttiin esteettömyyttä ja helppoa kulkua ilman korkeuseroa ulko-ovilla. Tällöin ajateltiin myös, että päästään eroon lattian rajan kylmäsillasta, kun eristevilla ulotetaan lattian alapuolelle.
Mitä ongelmia valesokkelit aiheuttavat?
- Valesokkelit tuovat mukanaan sisäilmaongelmia jotka sairastuttavat perhettä ja kasvavia lapsia. Homeet ja niihin liittyvät mikrobikasvustot aiheuttavat paljon vaikeasti tunnistettavia oireita ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.
- Valtaosalla ihmisistä suurin omaisuus on kiinni kodissa. Kun se menettää arvonsa tai sillä ei ole jälleenmyyntiarvoa, ollaan sietämättömässä tilanteessa.
Miksi valesokkeleiden korjaus kannattaa?
- Kun valesokkelit korjataan oikein, säilyttää rakennus jälleenmyyntiarvonsa
- Talon myyntitilanteessa korjattu rakenne on ehdottomasti parempi kuin korjaamaton rakenne
- Valesokkelin korjaus ehkäisee sisäilmaongelmia
- Valesokkelin korjaus korjaa siis vain siitä johtuvat ongelmat – myös myös muut on korjattava
Valesokkelin korjausmenetelmät
Aikaisemmin valesokkelikorjaus on suoritettu muuraamalla harkko valesokkeliin. Harkkomuurausmenetelmässä korjaus suoritetaan siten, että pystyrunko katkaistaan, betonisokkelia korotetaan harkoilla ja ulkopuolelle lisätään vesieristys. Harkkomuurausmenetelmässä on useita työvaiheita ja sitä kautta se on kallis toteuttaa, lumikuorman aikana on lisäksi notkahdusvaara. Harkkomuurausmenetelmä on hidas ja usean eri työvaiheen takia kallis korjausmenetelmä ja se vaatii pitkän kuivumisajan.
Homevaurioituneiden seinärakenteiden korjaukseen on kehitetty patentoitu Termotuotemenetelmä, joka voitti Kosteusturvallisen rakentamisen ensimmäisen palkinnon Rakennusfysiikka päivillä vuonna 2013. ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosteusvaurio#Valesokkeli )
Termotuotteen etu on se, että sitä ovat olleet kehittämässä alan asiantuntijat ja prosessissa on aina eri kehitysversiota testattu käytännössä. Termotuotteilla on korjattu jo satoja kohteita. Termotuotemenetelmällä pystyy yksi rakennusmies tekemään korjaustyön, se on nopeampi suorittaa ja kustannukset ovat oleellisesti pienemmät. Termotuotemenetelmällä seinärakenteen lämmöneristyskyky paranee, koska harkko vaihtuu eristeeseen.
Termotuote – Patentoitu valesokkelin korjausmenetelmä
Termokenkä ja -palkki muodostavat korjausmenetelmän, jolla saadaan aikaan kosteusteknisesti oikein toimiva ja hyvän lämpöarvon omaava korjaus. Termokenkä koostuu kolmesta muotoillusta sähkösinkitystä teräslevystä, joilla korvataan vaurioituneen runkotolpan alaosa.
Termopalkki on on Finnfoam-eristeestä valmistettu seinän alaosaan asennettava tehokas lämmöneriste ja samalla sisäseinälevyn ja jalkalistan kiinnitysalusta. Termokenkä-menetelmän U-arvo on selvästi parempi kuin harkkorakenteen. Harkon U-arvo on 1,429 W/m²K (125 mm harkko) ja Termorakenteen 0,283 W/m²K (termopalkki 125 mm, 30 mm XPS ja termokenkä).