Pintabetonien kopoalueiden kiinnitys
Kopoalue muodostuu, kun esimerkiksi kantavan betonilaatan ja pintavalun välissä tapahtuu muutoksia. Nämä muutokset muodostavat ilmataskuja eli kopoalueita. Korjaamattomana ne aiheuttavat pintalaatan halkeamista ja irtoamista.
Kopoalueet voidaan korjata injektoimalla, mikä on edullisempaa ja nopeampaa kuin uuden pintalaatan valaminen. Injektoinneissa käytetään yleensä epoksihartseja.
- Kuivat betonilaatat: Webac 4110
- Alhaiset lämpötilat, kosteat laatat: Webac 4170 T
Injektointia varten kopoalue kartoitetaan ja merkitään koputtelemalla. Todetun alueen reunoille porataan reikiä pintalaatan läpi, injektointitulppia varten. Kopoalueeseen on hyvä porata myös ilmanpoistoreikiä, jotta kopoalue ei paineistu injektointia tehtäessä. Ylimääräinen paine pintalaatan alla saattaa irrottaa pintalaattaa lisää alustastaan ja siten kasvattaa korjattavaa aluetta. Injektointireikiin asennetaan sopivan kokoiset injektointitulpat injektointia varten. Tähän voidaan käyttää myös muovisia injektointitulppia teräksisten sijaan, koska käytettävän injektointipaineen tulee olla hyvin maltillinen.
Injektointiainetta pumpataan tulppien läpi, esimerkiksi käsiprässin avulla, yleensä reuna-alueilta kohti ilmanpoistoreikiä siten, että koko irronnut alue täyttyy injektointiaineella. Injektoidut alueet tulee rauhoittaa liikenteeltä vuorokauden ajaksi, jotta injektointiaineeseen ei tule muodonmuutoksia kovettumisen aikana.
Kopoalueet keraamisten laattojen alla
Kopoalueita ilmenee toisinaan myös keraamisten laattojen alla. Irronneiden keraamisten laattojen uudelleen kiinnittämistä laastilla pyritään välttämään, koska niiden irrottaminen ehjänä on usein haastavaa. Keraamisten laattojen eri polttoerissä on myös sävyeroja, jolloin uusi vastaava laatta saattaa erottua ympäröivistä vanhoista laatoista selkeästi.
Keraamisten laattojen kopoalueiden injektointiperiaate on sama kuin pintabetonien kiinnittämisessä käyttäen käsiprässiä tai jousimansettia.
Laattojen ehjänä pitämiseksi on injektointireiät syytä porata saumoihin ja etenkin saumaristeyksiin. Injektointitulpiksi valitaan mahdollisimman pienet tulpat (esimerkiksi muovinen injektointitulppa 4 x 40 mm tai jousimansetti JM6).
Seinälaatoituksia korjatessa on parempi valita korkeamman viskositeetin epoksihartsi, jolloin mahdolliset valumat on helpompi hallita ja puhdistaa pois.
- Kopolaattojen injektointi, korkeampi viskositeetti: WEBAC 4130
- Kopolaattojen injektointi, juoksevampi: Webac 4110
- Valumien puhdistus: Webac Cleaner A tai asetoni