Helsingin Kalasatamassa, K-kampus -työmaalla, on menty alimmillaan neljä metriä meren pinnan alapuolelle. Kellarikerros rakennetaan vesitiiviinä betonialtaana. Tärkeä osa kokonaisuutta ovat liikuntasaumanauhat, injektointiletkut ja työsaumalevyt, joita tarvitaan kilometreittäin. Liikuntasaumojen risteyskappaleista osa hitsataan työmaalla, osan Muottikolmio toimittaa valmiina.
Kalasataman metroaseman ja rakenteilla olevan kauppakeskus Redin naapurissa sijaitsevan K-kampuksen rakentaminen käynnistyi tammikuussa 2016, valmis se on keväällä 2019.
Kohteen rakennuttaja on Varma, joka toteuttaa rakennushankkeen yhteistyössä Keskon kanssa. K-ryhmän moderni toimistokokonaisuus kattaa tiloista valtaosan, noin 25 000 m². K-ryhmän toimistokampuksen kanssa samanaikaisesti rakennetaan lisäksi noin 10 000 m² muuntojoustavia toimistotiloja, joiden rakentaminen alkoi perustusten osalta samanaikaisesti.
K-kampuksen projektinjohtourakoitsija on Haahtela-rakennuttaminen Oy. Pohjarakennusurakoitsija on Kreate Oy.
Isojen lukujen työmaa
Kreaten betonityönjohtaja Tomi Pyökeri esitteli työmaata MK-toimittajalle heinäkuun lopulla.
”Kreaten pohjarakennusurakka sisältää tukiseinät, maanrakennuksen ja perustustyöt. Teemme muun muassa 3 500 m2 tukiseinää: pontti- ja settiseinää sekä kallioankkurit. Varmistamme vesitiiveyden suihkuinjektoimalla teräsponttiseinän ja peruskallion välit. Maankaivua kertyy 45 000 m3ktr. Alimmillaan menemme noin neljä metriä merenpinnan alapuolelle. Louhintaa kertyy puolestaan 5 500 m3ktr. Pora- ja teräsbetonipaalua tarvitaan 8000 metriä”, Pyökeri listaa laajaa ja monipuolista pohjarakennusurakkaa.
”Kreatella on lisäksi paikallavalu-urakka, jossa teemme jälkijännitettävät holvit, hissikuilut ja porraskuilut. Niiden tekeminen on aikataulutettu tilaajan kanssa rungon kanssa tehtäviin töihin.”
Aloitus vuodenvaihteessa
Kreaten urakka käynnistyi tammikuun alussa maankaivuulla ja ponttilinjojen auki kaivuulla. ”Lisäksi teimme tekniikkasiirtoja, ja purimme muun muassa vanhoja paalulaattoja”, Pyökeri kertoo.
”Meidän urakkamme on valmis maaliskuun lopussa 2018. Suurimmat betonivalut pyrimme tekemään tämän vuoden puolella ennen pakkasia.”
Vesitiivis allas
Tomi Pyökerin ei ole vaikea nimetä kohteen Kreaten kannalta vaativinta asiaa: vesitiiviyttä.
”Betonirakentaminen on poikkeuksellisen vaativaa, koska iso kellarikerros on vesitiivis allas”, hän korostaa.
Vesitiiviys sinänsä on Pyökerin mukaan tuttua rakentamista. Vaativuutta K-kampus -työmaalla tuo vesitiiviin altaan laajuus ja monimuotoisuus.
Hän vertaa kohdetta edelliseen työmaakohteeseensa Espoon Ämmässuolla. Siellä rakennettiin vesitiivis jätevesiallas. ”Kohteen koko oli pienempi, mutta vesitiiviyden takaavat tuotteet pitkälti samoja kuin täällä Kalasatamassa: muun muassa Joco liikuntasaumanauhoja ja injektointiletkuja sekä Hydrotite paisuvaa saumanauhaa.”
Tärkeäksi yksityiskohdaksi hän nostaa Joco -liikuntasaumanauhojen risteyskappaleet, joista suuri osa joudutaan hitsaamaan työmaalla. Pyökeri onkin tyytyväinen, että Kalasatamaan saatiin liikuntasaumoja asentamaan ja risteyskohtia hitsaamaan samat ammattitaitoiset kaverit kuin Ämmässuolla.
Liikuntasaumojen risteyskappaleet valmiina
Työmaakierros osoittaa liikuntasaumojen risteyskappaleiden vaativuuden käytännössä. Rakenteet ovat erittäin monimuotoiset, sillä monissa liitoskohdissa on jiirejä moniin suuntiin, muodot vaihtelevat.
Pyökeri kertookin, että kaikki mahdollinen, kuten liikuntasaumojen kylkiliitokset tilataan etukäteen valmiina Muottikolmiosta. Yksittäiset detaljit on kuitenkin hitsattava työmaalla.