Espoossa sijaitseva, 1970-luvulla rakennettu rivitalo on varsin tyypillinen korjauskohde. Painumat olivat rikkoneet salaojaputkia, kellareissa oli kosteusvaurioita. Maanrakennus Laatukaivuu Oy teki perusmuurin korjaukset huippuahtaissa olosuhteissa: 6 x 8 neliömetrin sisäpihalla kaivettiin 3,5 merin syvyyteen. Isodrän eristelevyjä käyttämällä maamassoja ei tarvinnut kuljettaa pois, vaan suurin osa voitiin käyttää uudelleen paikan päällä.
Koneurakointia, maanrakennus-, viher- ja maisemointitöitä tekevän Maanrakennus Laatukaivuu Oy:n pääpaikka on Nurmijärvellä.
”Toimimme pääkaupunkiseudulla noin sadan kilometrin säteellä. Suurin osa liikevaihdosta tulee aliurakoinnista isoille rakennusliikkeille. Asiakkaita ovat myös taloyhtiöt, yritykset, yksityistaloudet ja maatilat. Työntekijöitä on tällä hetkellä kahdeksan”, toimitusjohtaja Jari Niittynen esittelee 1990-luvun lopulla perustamaansa yritystä, joka on mukana myös pääkaupunkiseudun isoissa hankkeissa, Kehäradassa ja Länsimetrossa.
Kosteus- ja lämmöneriste yhdessä
Loppuvuodesta 2013 korjatun espoolaisen neljän asunnon rivitalokohteen tiilisalaojien asennuksessa ei sinänsä ollut moitteen sijaa. Painumien ja juurien takia salaojaputkia oli kuitenkin rikkoutunut ja kosteutta oli päässyt kellarirakenteisiin. Perusmuurin ympäristö piti korjauksessa avata sekä rakennuksen ulko- että sisäpihojen puolelta.
”Vaativuutta korjaukselle toi tontin ahtaus ja todella pienet, vain reilun parinkymmenen neliön sisäpihat”, Niittynen toteaa.
”Kaivettavaa savista maamassaa oli paljon, sillä kaivamaan jouduttiin 3,5 metrin syvyyteen. Ratkaisu löytyi, kun perusmuurin kosteus- ja lämmöneristeenä käytettiin Isodrän -eristelevyjä. Sen ansiosta pystyimme käyttämään suurimman osan kaivettavista maamassoista uudelleen täyttöinä. Vain pari autokuormaa jouduttiin nostamaan nosturilla pois ja korvaamaan sepelillä”, Niittynen kertaa.
Helppo asentaa
Niittysen mukaan hänen oma, aikaisempi kokemuksensa Isodränistä oli kohteesta, jossa asukas asensi levyt itse.
”Nyt mekin huomasimme, että levyn asennus on helppoa. Korkeampi neliöhinta puolestaan kompensoituu kuljetus- ja kiviaineskustannussäästöillä”, hän arvioi.
Rivitalotyömaa valmistui runsaassa kuukaudessa. Töitä tehtiin kahden ja osan aikaa kolmen miehen voimin. Näyttävin työvaihe, joka huomattiin varmasti ympäristössäkin, oli kaivinkoneen nostaminen autonosturilla sisäpihalle. Ahtaalla sisäpihalla työskenneltiin sitten ”asukkaiden olohuoneessa”, isojen ikkunoiden ympäröimänä.
Vesitiiviillä pinnoituslaastilla hengittävä pinta
Maxseal sopii hyvin juuri tämän tyyppisiin kohteisiin. Sillä saadaan vesipoterot helposti tiivistettyä
Isodränin lisäksi Muottikolmiosta tuotiin Niittysen urakoimalle rivitalotyömaalle myös Maxseal -pinnoituslaastit.
Sementtipohjainen, erikoislisäaineista ja valikoidusta kiviaineksesta valmistettu vesitiivis pinnoituslaasti muodostaa kovettuessaan vesitiiviin pinnan betonille, betoniharkoille ja muuratuille rakenteille. Laasti muodostaa hengittävän pinnan ja sallii siten vesihöyryn liikkeet. Se voidaan levittää kosteisiin rakenteisiin.
”Maxseal sopii hyvin juuri tämän tyyppisiin kohteisiin. Sillä saadaan vesipoterot helposti tiivistettyä”, Niittynen toteaa.