Tampereen Veden Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos Näsijärven rannalla on tuottanut kaupunkilaisille puhdasta vettä jo vuodesta 1928. Vuonna 2011 aloitettiin laitoksen iso saneeraus- ja uudisrakentamisprojekti, jonka ansiosta siitä tulee Tampereen toinen päävedenottamo Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen rinnalle. Koko laitoksen saneerauksen pitäisi olla valmis syksyllä 2016.
Viisikerroksiseen 800 neliömetrin laajennusosaan on sijoitettu uusi tulopumppaamo. Uudisrakennukseen sijoittuu myös Tampereen Kaukolämpö Oy:n pumppausosasto, josta Näsijärven vettä pumpataan yhtiön kaukojäähdytystuotantoon.
Vanha kaksilinjainen vedenpuhdistuslaitos läpikäy puolestaan perusteellisen saneerauksen. Vesi puhdistetaan perinteisellä flotaatioselkeytys – hiekkasuodatus – aktiivihiilisuodatus -prosessilla. Koagulointikemikaalina laitoksella on rauta(III)sulfaatti, alkalointikemikaalina kalkki ja desinfiointikemikaalina kloori. Lisäksi veden puhtaus varmistetaan UV-desinfioinnilla.
Uuden pumppaamon ja saneerauksen ansiosta laitoksen 10 000 kuution vuorokausikapasiteetti nousee 50 000 kuutioon ja jatkossa jopa 72 000 kuutioon. Raakavesi pumpataan Näsijärvestä vajaan kahden kilometrin päästä, noin 20 metrin syvyydestä.
Kolmen vuoden työmaa
Iso hanke on sisältänyt lukuisia vaiheita mukaan lukien siipirakennusten purkamisen. Rakennustyöt alkoivat laitoksen osalta lokakuussa 2013. Ennen sitä oli jo aloitettu raakavesiputken rakentaminen. Uutta tulopumppaamoa on rakennettu ja vanhaa laitosta saneerattu rinnan.
Vedenpuhdistuslaitoksen rakennuttaja on Tampereen Vesi. Kokonaissuunnittelija on Ramboll Finland Oy ja pääurakoitsija on Econet Oy. Rakennusurakan päätoteuttaja on pirkkalalainen Alasen Rakennus Oy.
”Nyt on hieman hiljaisempi vaihe”, kertoi työnjohtaja Timo Mäkinen Alanen Rakennuksesta joulukuussa 2015. ”Itse olen työskennellyt täällä jo reilut pari vuotta. Suurimmillaan työmaan vahvuus on ollut 50 – 60 henkilöä.”
Vedenottamon saneeraus ja laajennus ei Mäkisen mukaan ole normihanke. Lisä- ja muutostöitä on tullut aika paljon, joka näin vaativassa hankkeessa ei ole yllättävää. Aikataulua on korjattu niiden mukaan.
Ulkoasu vanhaa kunnioittaen
Joulukuussa 2015 työmaalla näki jo hyvin periaatteen, jonka mukaisesti uudisosa on sovitettu tyylikkäästi vanhan osan funkishenkeen. Viisikerroksinen uudisosa näyttää kokoaan pienemmältä, sillä kaksi alinta kerrosta on maanpinnan alapuolella.
Näsijärvelle näkyvät kaksi valkoista tornia ovat siiloja, joissa säilytetään raakaveden puhdistuksessa tarvittavaa kalkkia.
Vesitiiviit rakenteet ehdoton edellytys
Laitoksen sisällä kulkiessa Timo Mäkisen opastus on tarpeen: vedenpuhdistusprosessi vaatii varsin monenlaisia lvis-laitteistoja putkituksineen. Ensin saneerattu B-linja oli joulukuussa 2015 jo varakäytössä, myös A-linjan saneeraus oli loppusuoralla.
Paitsi laitteita, vedenpuhdistusprosessi vaatii myös oikeanlaiset rakenteet. Vaatimusten kärkeä on luonnollisesti vesitiiviys sekä
saneeratussa että uudisosassa.
”Huolellisesti toteutetut vesitiiviit betonivalut ja altaiden pinnoitus juomavesihyväksytyillä materiaaleilla”, Timo Mäkinen tiivistää.
Kaupinojalla betonirakenteiden vedentiivistämiseen on kohteesta riippuen käytetty polymeerimodifioitua sementtilaastia, sementtipohjaista laastia ja polymeeridispersiota. Tuotenimiltään Drizoro Maxseal Flex M, Vandex BB 75 ja Vandex Cemelast.
Tuotteet ovat käyttäjäystävällisiä. Suurin osa pinnoituksista on voitu levittää ruiskuttamalla, osa on tehty käsityönä.