Pispalan entinen paloasema on perusteellisessa muutoksessa. Kesällä 2015 alkaneessa hankkeessa rakennuksen ulkoasu säilyy liki entisellään. Sisältö sen sijaan muuttuu: syksyllä 2016 rakennukseen valmistuu 34 tukiasuntoa.
Vuonna 1957 valmistuneen paloaseman toiminta lopetettiin 2009. Sen jälkeen tiloissa on toiminut muun muassa rengasliike.
Nyt nelikerroksisen rakennuksen omistaa Suomen Erityisasunnot Oy, joka rakennuttaa sinne yhteensä 34 tukiasuntoa. Yksiöt ovat kooltaan 30 – 35 neliötä. Lisäksi yhteistiloihin rakennetaan sauna-, keittiö- ja ruokailutiloja. Asunnoista kaksi rakennetaan erilliseen rakennukseen, joka rakennetaan puretun autotallin paikalle.
Vaikka vilkkaan risteyksen tuntumassa sijaitsevan vanhan paloaseman toiminta muuttuu, rakennuksen 50-lukulainen ulkonäkö säilyy pitkälle entisellään.
Peruskorjauskohteessa yllätykset eivät ole yllätys
Peruskorjausta urakoi pirkkalalainen Rakennustoimisto HATO Oy. Vastaava mestari Mikko Kilpi esitteli hanketta MK-tänään toimittajalle joulukuussa 2015.
Mikko Kilpi toteaa, että yllätyksistä puhuminen peruskorjauskohteessa on sikäli harhaanjohtavaa, että niitä tiedetään aina tulevan. Niin on käynyt Pispalan paloasemankin peruskorjauksessa.
Maxseal Flex M:n käyttö osoittautui toimivaksi, kustannustehokkaaksi ja nopeaksi.
Joulukuussa Kilpi porukoineen oli viimeistelemässä purkua, joka on venyttänyt alkuperäistä aikataulua: ”Purkua on ollut ennakoitua enemmän tilojen käyttötarkoituksen muutoksesta johtuen ja erikoisten rakenteiden takia.”
Esimerkiksi kapseloiduksi aiotut välipohjat sisälsivät koksia, joka pitkän harkinnan jälkeen päätettiin poistaa rakenteesta. Tästä johtuen pintalaatta piti purkaa ja imeä koksi suurtehoimurilla pois. Uutena välipohjarakenteena on liittolevyrakenne 100 – 120 mm paksulla teräsbetonilaatalla.
Normaalia korjaajille on myös se, että nykyaikaisen talotekniikan mahduttaminen vanhan rakennuksen mittoihin on vaativaa.
Hissikuilun teräskaukalo korvattiin elastisella pinnoitteella
Muottikolmion tuotteet ovat Mikko Kilvelle tuttuja. Pispalassa esimerkiksi muurattujen rakenteiden kapillaarikatkona käytetään Muottikolmion Vandex IC -mikroemulsiota.
”Uusi tuote minulle oli sen sijaan 1-komponenttinen sementtipohjainen pinnoite, jolla pystyimme korvaamaan rakennesuunnitelmissa hissikaukalon ympärille ehdotetun massiivisen rosterikauluksen”, hän kertoo.
”Maxseal Flex M:n käyttö oli työmaalla käyneen Muottikolmion Miska Rimalin idea. Yhdessä tilaajan ja suunnittelijan kanssa aloimme sen pohjalta tutkia vaihtoehtoa, joka osoittautui sekä toimivaksi, kustannustehokkaaksi että nopeaksi toteuttaa”, Mikko Kilpi kertoo tyytyväisenä.