Talo Juniper Siuntion Pikkalassa on sekä sijainniltaan että arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen. Jylhässä kalliomaisemassa kohoavan omakotitalon rakentaminen on ollut pitkä projekti. – Ei ihme, sillä monimuotoinen runko on vaatinut erityisosaamista sekä suunnittelulta että toteutukselta. Kolmikerroksisen talon uniikki ilme muodostuu kaarevien ja terävien muotojen yhteiselosta. Ne on toteutettu kivirakenteisina, pääosin paikallavalu- ja harkkorakenteina.
Materiaaleilla leikittely sekä seinien loiva kallistaminen tuovat talolle modernin rennon ilmeen, jossa voi nähdä viitteitä valtamerilaivoihin”, Juniperin rakennuttaja Tuomo Nupponen kuvailee taloaan.
”Arkkitehtuuri on aina kiinnostanut minua. Vaikka suurin osa suomalaisista omakotitaloista on valmistalo- ja, arkkitehtienkin suunnittelemia taloja löytyy. Arkkitehtuurijulkaisuista löysin talo INTOn, joka miellytti. Niinpä otin yhteyttä sen suunnittelijaan professori Jyrki Tasaan”, Tuomo Nupponen kertaa hankkeen alkuvaihetta.
Kolmeen kerrokseen
Jyrki Tasan Talo Juniper -suunnitelma esiteltiin tuo- reeltaan myös Arkkitehti-lehdessä. Esittelyssä Jyrki Tasa kertoi, että alkuvaiheessa ideana oli linnakemainen, rajattu pihatila, jonka muodostavat asuinrakennus ja työpaja-autotalli. Sittemmin suunnitelma kehittyi kompaktimpaan muotoon, jossa verstas- ja autotilat sovitettiin rakennuksen kellaritasolle.
Talon C-muotoisen hahmon valkoinen, muurimainen, kaareva seinä kääntyy pohjoiseen. Tumma, puulla verhoiltu korkea päätyseinä toimii puolestaan kontrastina selkämuurin valkoisuudelle. Lounaaseen avautuu terassi, jota suojaa lennokas peltikatto korkealla kolmannen kerroksen päällä.
Sisätiloissa eteinen avautuu komeana hallina, josta kaarelle kiertyvä porras johdattaa yläkerran oleskelu- ja ruokailutiloihin. Kattoikkunat valaisevat terassin pääsisäänkäyntiä ulkona ja porrastilaa sisällä.
Kolmikerroksisessa Juniperissa on runsaat 450 bruttoneliötä, josta kellarin osuus on 130 neliötä.
Koko elinkaari kestävästi huomioon
Tuomo Nupponen kertoo, että Talo Juniper on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Esimerkiksi lämmitys ja jäähdytys perustuvat maalämmön hyödyntämiseen.
”Myös ilmansuunnat on hyödynnetty: suuret lipalla suojatut ikkunapinnat suuntautuvat lounaaseen, paksu kivimuuri pohjoiseen. Kaikkien rakenteiden lämpöarvot ovat huippuluokkaa. Lämmönjako toimii lattialämmöllä, johon voi myöhemmin liittää puukattilan/ aurinkokerääjät. Kyseessä ei ole ainoastaan lennokkaan kaunis kuori, vaan koti, joka mukautuu hyvin tulevaisuuden asettamiin haasteisiin”, hän tiivistää.
Kaaria ja kulmia
Talon jännite syntyy kaarevista muodoista, jotka yhdistyvät harkittuihin teräviin kulmiin. Niiden takia myös rakennesuunnittelu ja vaaditut toteutustoleranssit ovat olleet sananmukaisesti millintarkkoja.
”Esimerkiksi rapatun tiilimuurin kaksoiskaareva tukikonsoli sekä asuinkerrosten kaarevat ja kallistetut betoniseinät asettivat erittäin suuret vaatimukset muottikalustolle kiinnikkeineen, välikkeineen ja muine oheistarpeineen”, Tuomo Nupponen kertoo.
”Kaarevien tai muuten muodoltaan poikkeavien seinien erikoismuotit ovat cnc-koneistettuja komponentteja, jotka koottiin helposti kuljetettaviksi moduuleiksi. Lopulliset valumuotit koottiin paikan päällä sovittamalla yhteen koneistetut moduulit. Tärkeä ja hyväksi osoittautunut komponentti oli Malthus-välikejärjestelmä, jota käytimme paikallavalurakenteissa”, tiiviisti rakennesuunnitelmien tekemiseen osallistunut Tuomo Nupponen kertoo. Laskentateknisestikin ne osoittautuivat erittäin vaativiksi.
Tuomo Nupponen toimi itse myös hankkeen projektinjohtajana. ”Se missä jouduttiin joustamaan oli aikataulu”, hän toteaa.
”Kokemus opetti myös sen, että näin monimuotoinen rakennus pitäisi 3D-mallintaa alusta alkaen”, hän arvioi. ”Juniperissa se olisi säästänyt sekä suunnittelun että toteutuksen työtunteja.”